vrijdag 16 mei 2008

Stadsvervoer.

Als je je in de stad wilt verplaatsen, dan zijn er verschillende opties. Je kunt bijv. lopen. Dat heeft een paar nadelen. Het is bijvoorbeeld bloedheet, dus na vijf minuten drijf je al bijna weg. Je kunt ook een riksja of een 'autoriksja/toektoek' nemen. Dat is op zich prima, maar het nadeel is dat de bestuurders van die dingen allemaal nogal leugenachtig blijken te zijn. Verder proberen ze je praktisch altijd te belazeren. En ten slotte zijn ze vaak nogal opdringerig. Je hoeft soms maar 5 minuten te wandelen en je moet die lui als vliegen van je af slaan, omdat ze zo graag willen dat je even in hun vervoersmiddel gaat zitten.

De Lonely Planet waarschuwt je ook voor ze. Ze brengen je bijv. het liefst naar de verkeerde plek, bijv. naar een hotel of wat dan ook waar ze een commissie krijgen als je daar gebruik van gaat maken. Ze gaan ook het liefts minder ver dan afgesproken. Vanmorgen waren we bijv. zo naief ons even na een wat weinig specieke positie 'in de buurt' van een zekere 'ghat' (zo'n trap aan de rivier) te breken. Maar wij hebben natuurlijk geen idee of we ongeveer goed zijn, als we uitstappen. Dus pas een half uur later komen we er achter dat ie ons heus een stuk minder ver had gebracht dan beloofd.

Al met al maakt al dat gedoe het hele concept van die riksja's volgens mij een stuk minder nuttig dat het zou kunnen zijn. In elk geval voor toeristen, ik geloof dat ze met lokalen wel een stuk redelijker omgaan. Om de hele hessel maar niet te hebben, lopen we soms nog liever. Dan kopen we maar een flesje water meer.

Geen opmerkingen: