vrijdag 16 mei 2008

Stadsvervoer.

Als je je in de stad wilt verplaatsen, dan zijn er verschillende opties. Je kunt bijv. lopen. Dat heeft een paar nadelen. Het is bijvoorbeeld bloedheet, dus na vijf minuten drijf je al bijna weg. Je kunt ook een riksja of een 'autoriksja/toektoek' nemen. Dat is op zich prima, maar het nadeel is dat de bestuurders van die dingen allemaal nogal leugenachtig blijken te zijn. Verder proberen ze je praktisch altijd te belazeren. En ten slotte zijn ze vaak nogal opdringerig. Je hoeft soms maar 5 minuten te wandelen en je moet die lui als vliegen van je af slaan, omdat ze zo graag willen dat je even in hun vervoersmiddel gaat zitten.

De Lonely Planet waarschuwt je ook voor ze. Ze brengen je bijv. het liefst naar de verkeerde plek, bijv. naar een hotel of wat dan ook waar ze een commissie krijgen als je daar gebruik van gaat maken. Ze gaan ook het liefts minder ver dan afgesproken. Vanmorgen waren we bijv. zo naief ons even na een wat weinig specieke positie 'in de buurt' van een zekere 'ghat' (zo'n trap aan de rivier) te breken. Maar wij hebben natuurlijk geen idee of we ongeveer goed zijn, als we uitstappen. Dus pas een half uur later komen we er achter dat ie ons heus een stuk minder ver had gebracht dan beloofd.

Al met al maakt al dat gedoe het hele concept van die riksja's volgens mij een stuk minder nuttig dat het zou kunnen zijn. In elk geval voor toeristen, ik geloof dat ze met lokalen wel een stuk redelijker omgaan. Om de hele hessel maar niet te hebben, lopen we soms nog liever. Dan kopen we maar een flesje water meer.

Restaurants

Aangezien we op vakantie zijn, eten we al ons eten natuurlijk in restaurants. We zijn in India, dus die dingen worden bemand door een stuk of tien indiers. Hoewel er, voornamelijk in de wat toeristische gelegenheden, niks te doen is, want het is, wegens de hitte, het seizoen niet echt. Volgens mij zitten dus voornamelijk uit hun neus te eten.

Vegaterisch eten is geen probleem. Als je er vlees bij wil, kan dat vaak wel, maar het is bijna altijd kip, of soms geit. Geit vond ik niet zo lekker, was een beetje vet en zo. Echt duur is het meestal niet, maar het ligt er nogal aan wat je besteld, of het inderdaad het geld ook waard is. Als de curries me even de neus uit kwamen heb ik wel es een pizza of zo besteld. Zoiets kost dan ook een eurootje of 2, 3. Niet veel, maar veel meer is het ook niet waard. Diepvriespizza's in Nederland zijn nog beter, en die kosten maar ietsje meer. Sander neemt meestal loempia's. Heb ik ook een keer gedaan, maar die was toen toevallig echt verschrikkelijk.

Je kunt ook chinees nemen, nasi en zo. Daar is meestal niet veel op aan te merken. Wij en de restaurateurs begrijpen elkaar geloof ik niet altijd helemaal. Wij bestellen heel naief gewoon een hoofdgerecht per persoon. Dat zetten ze dan bijv. allebei bij 1 persoon neer. Iets voor te zeggen, want alleen een bak nasi leegeten is een beetje saai. Het zal misschien wel de bedoeling zijn dat je alles samen opeet of zo.

maandag 12 mei 2008

Inditja.

Aangezien het mijn betreurenswaardig lot is, om sowieso al hele dagen achter die rotdingen te zitten, heb ik tot nu toe de beschrijving van onze lotgevallen maar overgelaten aan ons broertje. Die schijnt het zelfs leuk te vinden. Maar nu zal ik toch zelf ook maar eventjes wat tiepen. Anders lijkt het nog of ie alles alleen aan het doen is.

Ik moet zeggen dat de bijdrage van Sander, afgezien van wat spelfouten, zoals Rawad ipv Rawat en Corbette ipv Corbett, mijn goedkeuring verder wel kan wegdragen.
Ondertussen zijn we in Jaipur, de hoofstad van Rajasthan, en de grootste stad, na Delhi tot nu toe. Groot is het inderdaad. En het verkeer is hier nog wat chaotischer dan gewend. Het gedurige getoeter van iedereen begint me een beetje de keel uit te hangen, vooral als je net toevallig er midden tussen loopt. Doet zeer aan m'n oren. Ik denk dat de meeste indiers ondertussen een beetje doof zijn, en er niet zo'n last meer van hebben.

Gisteren waren we in Pushkar. Een ex-hippie-trekpleister, en erg heilig voor de Hindu's. Er staat een, ik geloof de enige ter wereld, Brahma-tempel. Dat het heilig is, is verder weinig van de merken, want de 'brahmanen' zijn blijkbaar vooral op geld belust. Nogal prozaisch, voor zoiets heiligs. Het is meer iets om heen te gaan als je Hippie of Hindoe bent, denk ik.

Morgen vertrekken we naar Agra. Daar staat die Taj Mahal. Die kent iedereen. En wij zien hem dan dus in 't echt.